Teksten: Leendert Douma, illustraties: Hester van de Grift
22 maart 1911
Het was een bijzondere dag toen de Franse actrice B. een bezoek bracht aan Amsterdam. Hasselaar kon het zich nog goed herinneren. Wat een consternatie! De actrice droeg geen jurk of rok, maar een broek! “Ze hèt twéé benen, ik heb het gezien, ze hèt twéé benen”, zo noteerde verslaggever Hasselaar de reacties op de eerste broekdragende vrouw.
4 augustus 1982
Wat een treurige dag was het voor de twaalfjarige Martijn! Bijna kokhalzend had hij zich de afgelopen weken door zeven flessen Snor heen gewerkt, jeweetwel die vieze zwarte frisdrank met een bierachtige schuimkraag. Hij moest wel, want hij had in een reclame in de Muziek Expres gelezen over de grote Snor-spaaractie. Hij wilde op al zijn acht glazen zo’n mooie sticker met ‘Fris met schuim er op. Dat smaakt snor’. Maar toen Martijn vandaag bij de Vivo stond, bleek er geen fles Snor meer te koop. En ook in andere winkels niet. Blijkbaar vonden alle kinderen Snor vies. De frisdrank is al na een jaar uit de markt genomen. Arme Martijn, hij heeft nog geprobeerd wat ‘ie kon maar hij heeft nooit een laatste sticker te pakken kunnen krijgen. Het achtste glas bleef pijnlijk leeg.
28 september 1987
Niets bijzonders gebeurd, vandaag. Tja, Hillary Duff is geboren… Nee, dan 28 september 1033. Doodsbenauwd was jonkvrouw Geertruida van Zutphen op die dag. Net toen ze twee gebraden kippen, vier appels en een kroes wijn had genuttigd, als lunch, begonnen de honden te blaffen. En de ganzen werden gek. Het werd een hels kabaal. En waaien opeens! Toen werd het pikkedonker. In de hemel zag Geertruida alleen een zwarte schijf. “Het Einde der Tijden is gekomen! Oh Here, sta me bij! Ik ben geen maagd meer!”, krijste ze en ze sprong van de hoogste toren van het kasteel. Vijf minuten later werd het weer licht… Arme Geertruida. Zelfs Hillary Duff – ook niet echt maagdelijk – had haar kunnen vertellen dat het om een zonsverduistering ging.
16 mei 1929
Op deze zonnige middag werd Trui van Steenen op het strand van Scheveningen aangesproken door een wel heel vreemd heerschap. “Fraulein, du moet met mir meekomen”, riep de druk gebarende man. “Naar het Kurhaus daar!” Trui zag geen kwaad in de man met de puntsnor en het gekke bolhoedje, en bovendien: ze was nog nooit in dat chique Kurhaus geweest. Dat wilde ze weleens vanbinnen zien. De man duwde haar zo’n beetje een klein kamertje in. “Du moet dit sehen!” Trui knipperde met haar ogen om aan het donker te wennen. Toen zag ze nog negentien andere mensen. En daarna – ze kon haar ogen niet geloven! – een klein schermpje van dertig bij dertig centimeter waarop mensen bewogen. Trui was hoogstpersoonlijk door professor Karolus van Telefunken van het strand geplukt om aanwezig te zijn bij de eerste experimentele televisie-uitzending in Nederland!
6 mei 2002
Op 6 mei 2002, om 17.48 uur, spoot Truus Walschot nog wat frisse geur door de toiletten van het 3FM-gebouw op het Mediapark in Hilversum. Speciaal voor Pim Fortuyn, hij was haar held. Tien minuten later stelde ze glimlachend vast dat de politicus in een goed humeur de toiletten verliet. ‘Hij heeft het geroken’, concludeerde ze tevreden en zette haar walkman weer op. Gerard Joling. De schoten heeft ze nooit gehoord.
28 augustus 3392 voor Christus
Terwijl de mannen waren vissen en op vogeljacht gingen, in de buurt van wat nu Coevorden is, hield Snasna zich thuis bezig met het versieren van potten en bekers. Op een gegeven moment had ze genoeg van het strepen en haken trekken in het aardewerk. Ze dacht aan haar opa Bor, en trok zomaar een cirkel met haar stokje op de vispot! Twee uur later kwam haar man Broba thuis. Snasna liet hem trots de vispot zien. “Vrouwmens, wat heb je nu getekend!”, riep die uit. “Nou”, zei Snasna, “Opa heeft toch het wiel uitgevonden? Dat mogen we best eens laten zien…”
2 juli 1600
Op 2 juli 1600 haastte Jan de Razende zich naar de Belgische kust. In Nieuwpoort moest hij zijn, om Maurits te helpen. Maar in een klooster vlakbij Antwerpen dronk hij zoveel abdijbier dat hij zijn kaart op de kop ging houden. In vol galop spoedde hij zich richting Dordrecht. Daar sliep hij zijn roes uit. “Shit!”, dacht hij de volgende dag. “Dit mag me nooit meer gebeuren.” Hij maakte een knoop in z’n zakdoek. Om nooit meer te vergeten: 1600 – Slag bij Nieuwpoort.
19 juni 1618
Al heel lang had Jacob van Oudenaerde niks gehoord van zijn zoon Johan. Tot hij op deze dag de ‘Courante uyt Italien, Duytslandt &C’ in handen kreeg. In deze krant las hij over de Nederlandse huursoldaten die in Venetië werden opgeroepen om te muiten. Ze kregen potten met vuurwerk om brand te stichten en hun beloning was 25.000 dukaten. Want door de muiterij zouden de Spaanse schepen Venetië kunnen plunderen. Het complot kwam uit en de Nederlanders werden als straf verdronken. “Zou Johan ook om het leven gekomen zijn?”, vroeg Jacob zich hardop af. “Nee hoor”, zei de man naast hem in de sociëteit. “Ik heb het verhaal wat aangedikt. Dat merkt toch niemand. Daarna heb ik het in mijn tas meegenomen naar Nederland, om in de krant te laten drukken.” Eigenlijk had Jacob van Oudenaerde de vrijpostige schrijver een veeg uit de pan moeten geven. Maar nu drukte hij hem aan de borst.
10 oktober 1978
Die avond in 1978 werd de familie Van Gispen gelukkig gemaakt door niemand minder dan… André van Duin! De roodharige cavia wist in Fred Oster’s Wie Kent Quiz feilloos het poortje te vinden waarboven maar liefst 150 gulden stond! “Oh, nu kunnen we eindelijk dat elektrische tosti-ijzer kopen!”, reageerde mevrouw Van Gispen opgetogen.
11 juli 1942
Op deze dag werd bij de 20-jarige duivenmelker Dick Drijver uit Santpoort een gewonde duif gebracht. Een Engelse duif, zo zag Dick, en hij noemde hem Tommy. Dick zat in het verzet. En toen Tommy was opgeknapt bond hij een briefje om zijn poot, met daarin onder andere informatie over een marinebasis in IJmuiden. Oh ja, en hij vroeg de Engelsen of ze wilden laten weten of Tommy de vlucht had overleefd. Dat deden ze: “Tommy is veilig aangekomen”, klonk het in augustus via Radio Oranje. Twee weken later werd de haven bij IJmuiden gebombardeerd. De Duitse basis is nooit meer opgebouwd. En Tommy werd na de oorlog onderscheiden met een medaille. Dick Drijver was erbij.
12 juni 268 voor Christus
Op deze dag in het jaar 268 voor Christus kwamen de Batavieren bij Lobith ons land binnenvaren, in uitgeholde boomstammen. Keesa kon het zich nog goed herinneren. “Wat een vieze kerels waren dat! Er hingen stukken varkensreuzel in hun snorren en ze stonken naar ui”, zei ze. “Bovendien waren hun wenkbrauwen doorgetrokken. Dat is sowieso een teken van onbetrouwbaarheid.”
3 oktober 1270
Vandaag kon Fulbert de minstreel nog maar nauwelijks zingen, zo verkouden en schor was hij. “Gooi hem dan meteen mijn kasteel uit, die uitvreter!”, riep ridder Roderik chagrijnig. Hij had er nog steeds de smoor in dat de mooie jonkvrouw Genevieve niet met hem, maar met ridder Lambertus de Vrome zou trouwen. Het huwelijk zou plaatsvinden als Lambertus terugkwam van kruistocht. Domme ridder Roderik! Beter had hij toch even naar minstreel Fulbert kunnen luisteren. Die had namelijk een boodschap in zijn lied: ‘Lambertus de Vrome is in Tunis overleden aan de pest’. Voor Genevieve was het maar beter zo. In plaats van dat zij geschaakt werd door de brute Roderik, is ze oud geworden als non in een klooster.
——————————————————————————————————
Zou het iets voor jou zijn, een unieke en speciaal gemaakte ‘Klein nieuws’ in jouw tijdschrift/boek/website? … Kijk maar, die kun je bij ons bestellen.