Linde Schöne – Linde van Nimma

‘Het voelt alsof ik in een lavalamp zit, want alles voelt zo blurry om me heen.’

De jonge Linde Schöne verkeerde ooit drie maanden in een psychose. Naar eigen zeggen dacht de Nijmeegse dat ze Jezus was en dat ze kon praten met Freddie Mercury. Ze was toen overtuigd dat ze al zo beroemd als Beyoncé was en mailde iedereen in de Nederlandse hiphopscene hierover.

Je zou denken: dan begint je carrière met een achterstand, maar als je Linde Schöne heet dan is alles anders dan anders. Eenmaal backstage bij rapper en labelbaas Jiggy Djé zei ze dat ze écht muzikante was. ‘Okee, stuur maar een demo op’, antwoordde die. Inmiddels is haar tweede plaat op toplabel Noah’s Ark een feit.

Seks en schaamte
Linde van Nimma heet die tweede. Het is een verwijzing naar het middeleeuwse verhaal Mariken van Nieumeghen. ‘Een meisje dat alleen maar zondige shit doet, maar uiteindelijk tot inkeer komt’, aldus Linde Schöne. Veel teksten op Linde van Nimma (Nijmegen, jeweettoch) gaan over seks, schaamte en eigenwaarde. De Nijmeegse schone vertelt openhartig dat ze zichzelf zag als hiphop-‘hoe’ en het aantal jongens waarmee ze het bed deelde is niet te tellen. Mensen schijnen soms wat moeite te hebben met haar (s)expliciete teksten. Want zij is geen Ariana Grande, maatje 34, maar een struise maat 42 r&b-zangeres. ‘Dat soort shit maakt mensen ongemakkelijk’, aldus Schöne.

Spannende stem
De zwarte kanten zijn haar leven een beetje uit, zo lijkt het. De 24-jarige heeft al bijna twee jaar een vaste relatie met DJ Boeboe, die meteen ook haar vaste producer is. Hij maakt geweldige backing tracks, met intelligente beats en subtiele gitaar- en pianopartijen. Maar wat Linde van Nimma vooral zo bijzonder maakt? Die stem… die spannende stem… De Nijmeegse zingt loepzuiver, krachtig en geil (maar ‘geil’ vindt ze zelf zo’n lelijk woord). Phew! Het enige nadeel aan dit schijfje van Schöne is dat ‘ie zo kort duurt. De EP telt in totaal maar 27 minuten.

Koningin
Dus vergeet zo’n Roxeanne Hazes. Linde Schöne gaat Nederland veroveren. Of zoals ze zelf zegt: ‘Uiteindelijk wil ik de koningin van de Nederlandse R&B zijn. Alhoewel de koningin van iets zijn juist alleen maar seksisme in stand houdt. Maar toch, ik wil de Anouk-status bereiken. Ik wil gewoon koningin van de Nederlandse popmuziek worden. Nee fuck dat, gewoon koningin van de Nederlandse muziek… haha. Oh shit, houd me tegen: mijn grootheidswaanzin komt terug… haha.’

Noah’s Ark vat het kernachtig samen in een persbericht: ‘Er was geen artieste zoals Linde Schöne. Nu dus wel.’Alle beste albums van 2017:

 

Laat een reactie achter