Memoires van vader (2)

slagschaduwVolgende week verschijnt het boekje ‘In de slagschaduw van de oorlog. Herinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig’. Het zijn de memoires van mijn overleden vader Wouter Hugo Douma. Hij was twaalf jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon en woonde in Wageningen. Hieronder staan twee losse fragmenten over de bommenwerpers en de V1.

In zulke nachten begonnen eerst de honden in de buurt klaaglijk te janken. Zij hoorden dan al de hoge frequentietonen van de luchtvloot die er aan kwam. Daarna kwam het voortdurende dreunende geluid van honderden vliegtuigen tegelijkertijd. Je kon ze niet zien, maar wel de zenuwachtig heen en weer gaande zoeklichten. Het dreunen werd af en toe begeleid door het knallen van afweergeschut in de omgeving en het gieren van jagers die luchtgevechten aangingen.

Maar het meest schokkend was de volledig onverwachte treffer op de avond van 26 maart 1943. Met oorverdovend geraas vloog er iets vlak over ons huis. Ik kromp ineen in de huiskamer. Direct daarop hoorde ik een donderende klap. Een eindje achter ons huis zagen we een rode gloed, maar we konden niet thuisbrengen wat er gebeurd was. De volgende dag bleek de wijk Het Rode Dorp, hemelsbreed een kilometer van ons huis, ernstig getroffen door een zwaar projectiel. De explosie had tientallen doden en een enorme ravage veroorzaakt. Al gauw werd er verteld dat het om een experimenteel wapen van de Duitsers ging: een V1.

‘In de slagschaduw van de oorlog’ is een boekje van 80 pagina’s met hard cover en kost 12,50 euro (exclusief verzendkosten). Wil je exemplaren bestellen? Mail mij dan: leendertdouma@xs4all.nl.

Laat een reactie achter