Memoires van vader (3)

slagschaduwDeze week is het boek ‘In de slagschaduw van de oorlog. Herinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig’ verschenen. Het zijn de memoires van mijn overleden vader Wouter Hugo Douma. Hij was twaalf jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon en woonde in Wageningen. Hieronder staan twee losse fragmenten over het begin van de Slag om Arnhem, beleefd vanuit Wageningen.

En toen brak 17 september aan. Het was een mooie, zonnige zondagmorgen. Toen ik naar buiten ging zag ik in de struiken van onze voortuin en op de fruitbomen van de boomgaard aan de overkant van de weg allemaal strookjes zilverpapier. Ze dwarrelden ook door de lucht. Zulke zilverpapiertjes werden wel vaker uitgeworpen door geallieerde vliegtuigen. Dat deden ze om de elektronische opsporingsapparatuur van het Duitse luchtafweergeschut te ontregelen. Ik lier er achter aan de Dolderstraat in, om ze te vangen en op te rapen. Achter de kwekerij van Schiphorst, bijna om de hoek van de Oude Bennekomseweg, zag ik een statig eskader zware bommenwerpers aankomen vanuit het zuiden. Plotseling zag ik de bommen er uit tuimelen. Met enorme explosies en rook en vuur kwamen ze vlakbij neer. Ze vielen op de dichtstbijzijnde rand van de woonwijk Sahara en op de Diedenweg.

Je hoorde nu ook het mitrailleurvuur van de strijd op de grond. Mijn oom Gerrit opperde om een loopgraaf te maken, om buiten een schuilplaats te hebben. Die groef hij samen met mijn vader en de buurman. Eelko en ik hielpen mee. Het werd een grote W-vormige schuilloopgraaf tussen de bessenstruiken in onze achtertuin. Zo waren we beschermd en konden we toch zien wat er gebeurde in plaats van in de kelder te kruipen. Tijdens het overkomen van nieuwe vluchten stonden of zaten we daar dan, samen met de buren. Nog hoor ik het aanhoudende geklaag van hun kleine Cora, van nog geen drie jaar oud. Tussen het zware gedreun van de vliegtuigen klonk haar stemmetje: “Mama, ‘k ben d’r bang voooor! ‘k Ben d’r bang voooor!”

‘In de slagschaduw van de oorlog’ is een boekje van 80 pagina’s met hard cover en kost 12,50 euro (exclusief verzendkosten). Wil je exemplaren bestellen? Mail mij dan: leendertdouma@xs4all.nl.

Laat een reactie achter