Memoires van vader (4)

slagschaduwOnlangs is het boek ‘In de slagschaduw van de oorlog. Herinneringen aan een jeugd in de jaren dertig en veertig’ verschenen. Het zijn de memoires van mijn overleden vader Wouter Hugo Douma. Hij was twaalf jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon en woonde in Wageningen. Op 4 mei herdenken we de doden. Maar deze dag was voor Wouter eigenlijk Bevrijdingsdag, al moest hij ook verkassen naar het kippenhok.

Een domper op de feestvreugde kwam een paar dagen na de bevrijding van Barneveld. We zaten met z’n allen aan het middageten. Toen zei boer Van Diermen nogal plompverloren: “Nou, de oorlog is over. Jullie moesten maar ‘ns naar huis toe gaan.” Mijn vader heeft hem toen aan het verstand gebracht dat dat niet zomaar ging. Wageningen was zwaar beschadigd en zonder voorzieningen en het was nog steeds afgesloten voor burgers. Maar de sfeer was door die opmerking van de boer toch bedorven. Omdat ze ook niet wisten hoe lang het nog zou duren voor we terug konden, suggereerden mijn ouders dat we tot ons vertrek nog zouden bivakkeren in een van zijn leegstaande kippenhokken. Die stonden zo’n honderd meter achter de boerderij in het weiland.

Het was een onvergetelijk moment, toen in de vroege avond van 4 mei de Engelsen via de BBC hoorden dat Duitsland had gecapituleerd. Als een lopend vuurtje ging het bericht door hun kampement en de boerderij. Vergezeld met gejuich: “War is over! War is over!” In de hele buurt heerste euforie. De soldaten schoten hele bogen lichtspoormunitie de lucht in. Ze haalden drank te voorschijn, echte whisky, die we in het kippenhok en op het erf dronken. Uit theekopjes bij gebrek aan glazen. En iedereen feliciteerde elkaar.
Toen werd er geroepen om Bill. Dat was een van de soldaten waarvan ze wisten dat het een goede zanger was. “Bill! Sing ‘Jerusalem’. Please do!” Bill werd op het hek achter het erf gezet, voor een publiek van soldaten, boeren en evacues. En inderdaad. Hij zong krachtig en ontroerend tegelijk, schallend over de weilanden in de schemering, die oude hymne.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=EXEqFMFFsQo]

Een andere Bill zingt Jerusalem

‘In de slagschaduw van de oorlog’ is een boekje van 80 pagina’s met hard cover en kost 12,50 euro (exclusief verzendkosten). Wil je exemplaren bestellen? Mail mij dan: leendertdouma@xs4all.nl.

Geef een antwoord